2013. június 15., szombat


"Árvíz után jön a nyár..."


...címmel jelzik az időkép munkatársai az elkövetkezendő napokra várható időjárást. Ismét egy hirtelen drasztikus hőmérsékleti változást fogunk átélni (az áprilisi kánikula után idén másodszor!), ami n...címmel jelzik az időkép munkatársai az elkövetkezendő napokra várható időjárást. Ismét egy hirtelen drasztikus hőmérsékleti változást fogunk átélni (az áprilisi kánikula után idén másodszor!), ami nem csupán az emberek közérzetre, de a növények életére is jelentős hatással van. Ezért javaslom, hogy az időjárás okozta, növényeket érintő stresszhelyzet enyhítésére néhány apró praktikával javítsunk a gyep túlélési esélyein: nem csupán az emberek közérzetre, de a növények életére is jelentős hatással van. Ezért javaslom, hogy az időjárás okozta, növényeket érintő stresszhelyzet enyhítésére néhány apró praktikával javítsunk a gyep túlélési esélyein:

Hogyan öntözzünk helyesen?

Az elmúlt hetek csapadékban gazdag időjárása különböző mértékben, de mindenképp jelentős nedvességgel látta el a talaj felső rétegeit. A várható kánikula ellenére érdemes 1-2 napig az öntözést megvonni a fű felülettől, hogy a felszíni szikkadás megakadályozhassa a gyepet károsító gomba fajok megtelepedését, vagy továbbterjedését. 

A talajfelszín száradását követően javaslom az időjárásnak megfelelő rendszerességű és mennyiségű öntözését. Az alábbi táblázat szakszerű értelmezéséhez érdemes a következő linken található részletes leírást áttanulmányozni.

Mire kell odafigyelni a fűnyíráskor?

A fűnyírás módszertana és helyes gyakorlata is időjárás függő! Igen jól értetted! Bár végtelenül egyszerű feladatnak tűnik, a legtöbben mégsem végzik el helyesen.

A fűnyírás rendszerességét nem a hulladék elszállításának gyakorisága, hanem a gyep zöld állományának  növekedési üteme határozza meg! Ez fajtajelleg, időjárás és esztétikai elvárás függvényében 1 nap és 2 hét közötti intervallumban is szóródhat. Az általunk javallott módszer lakókertekben, hazánkban a gyep 4-8 cm közötti magasságon való tartása.

A magyar kertkultúrában jellemző fajok a 4 cm-nél alacsonyabb vágást nehezen, vagy egyáltalán nem viselik el, ami sok esetben gyors pusztulással jár. Ha beáll a kánikula a fűnyírás magasságának növelésével csökkenteni lehet a felszíni párolgás mértékét, így javul a vízháztartás és csökken a kiszáradás esélye. Könnyebben megőrizhető a pázsit tetszetőssége.

Kánikulai napokon csak késő délutáni vagy esti órákban nyírjunk füvet, majd a munka befejeztével öntözzük be!
                Sose nyírjunk, ha nedves a felület!
                Mindig legyen éles a fűnyíró kése!
                A fűnyírást nem lehet rohanva végezni!


A cikk szerzője: 
Bárány Szabolcs

Észak- Pest
Pázsit Doktora





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.