2013. június 3., hétfő

Hogyan gyepszőnyegezzünk helyesen?

1. Mérjük fel a gyepszőnyegezendő felületet, csináltassunk talajminta vizsgálatot!

Első lépésként vegyük számba a füvesítésre kerülő területet, érdemes rajzot készíteni, így pontosan kiszámíthatjuk a szükséges talajjavító anyagok- és a gyepszőnyeg mennyiségét. A kert tagoltságától függően a vágási veszteségek miatt érdemes 3-5%-al több gyepszőnyeggel számolni a gyepszőnyeg majdani tényleges megrendelésekor.

A füvesítés hosszú időre szóló, jelentős anyagi áldozatot igénylő beruházás, ezért a végeredményt nem szabad a véletlenre bízni. Érdemes talajmintát venni a talaj felső 10-15 cm vastag rétegéből és talajvizsgáló laboratóriumba küldeni. Ha a talajban vannak építési törmelék maradványok, szennyezőanyagok, rothadó gyökerek, növénymaradványok, azokat el kell távolítani. A talajvizsgáltból kapott eredmények alapján (pH-érték, kötöttség, humusztartalom, tápanyagtartalom…) tudja a szakember megállapítani, hogy mely tulajdonságokon kell a füvesítést megelőzően javítani.

2. Totális gyomirtó-szerrel kezeljük a felületet, (hatása 10-15 nap), majd távolítsuk el a tönkrement gyepet! A régi gyepfelület cseréjekor végezzünk először totális gyomirtást glifozát hatóanyag tartalmú szerrel, és a gyomos gyep teljes elpusztulása után (ez általában 10-15 nap) távolítsuk el azt! A hagyományos módszerek alkalmazása során a fűcsomós-, gazos- földréteg nagy tömegű anyag (7-10 m3 / 100 m2 kert-felület) kiásásával, teherautóra-, vagy konténerbe lapátolásával jár, ezért ha ezt az utat választja, számolni kell annak, nagy élőmunka igényével, magas szállítási költséggel, és gyakran a képződött hulladékot is csak jelentős összegért lehet elhelyeztetni. A munka sokkal könnyebben megoldható a gyep gépi felvágásával, így a gyorsan, és nagyon egyszerűen felszedett vékony gyepes réteg csupán 3-4 m3 / 100 m2 mennyiségű. Segítségül a munkához gyepfelvágó-gépet tudunk biztosítani önköltségi áron. (Augsberger ajánlat)

3. Lazítsuk fel a talaj felső 15-20 cm vastag rétegét, távolítsuk el a szennyezőanyagokat!

A gyepszőnyeg gyors, biztonságos legyökeresedéséhez jól megmunkált, fellazított, kövektől, gyökérdaraboktól megtisztított felső talajréteg az optimális.

4. Javítsuk a talajt szerves anyag hozzáadásával (pl.: tőzeg, komposzt..)!

Komposzt, tőzeg, szerves-trágya, vagy egyéb szerves anyag hozzáadásával javíthatjuk a talaj víz-, és tápanyag gazdálkodását, átszellőzését. A talajjavító anyagot keverjük be egyenletesen a felső 10-15 cm vastag talajrétegbe! Figyeljünk arra, hogy a föld ne tartalmazzon fertőzött csíraképes gyommagvakat, és csak egyenletes, morzsalékos szerkezetű, rostált terméket vásároljunk!

5.Keverjünk jó minőségű, szabályozott tápanyag-leadású műtrágyát a talajba! 

Töltsük fel a talajt tápanyagokkal!

A talaj felső 10 cm-be dolgozzunk be jó minőségű, hosszú hatástartamú, szabályozott tápanyag leadású komplex műtrágyát, mely a legfontosabb makro elemeken (nitrogén, foszfor, kálium) kívül minél teljesebb mikroelem sort is tartalmazzon. A kiváló minőség, és nagyszerű hatás miatt javasoljuk az EVERRIS/SCOTT’S termékek használatát.

6. Gereblyézés, és hengerezés szükséges az egyenes-, aprómorzsás-, és lépésálló tömörségű felület eléréséig. Várjuk meg a gyommagok kicsírázását, és végezzünk gyomirtást!

Gereblyézés, egyengetés után, miután a szükséges tápanyagokat a talajba dolgoztuk, vissza kell tömöríteni a felületet. A cél a lépésálló tömörség elérése, ami azt jelenti, hogy a talajra lépéskor a cipőnk talpa nem hagy 5 mm-nél mélyebb nyomot. A kívánt tömörséget elérhetjük egy 70-100 kg tömegű henger használatával. Tanácsos a száraz talajt több irányban hengerezni, így biztosak lehetünk benne, hogy megfelelően ülepedett, de nem túlságosan tömör felületet kapunk. A munka során előtűnő mélyedéseket, gödröket töltsük fel, gereblyézzük el, majd újra hengerezzük meg!

A végleges talaj előkészítés befejezése után érdemes kis öntözéssel a talajban megbúvó gyommagvak csírázását megindítani, és miután a talajból a növénykék kibújnak, totális gyomirtószerrel ( pl. Glialka, Medallon, Glifosz…) permetezve a felületet tökéletesen megtisztítani.

A terület felmérése alapján már kiszámoltuk a megrendelendő gyepszőnyeg mennyiséget. Nem felejtjük el, hogy a vágások miatt a terület tagoltságától függően érdemes 3-5 %-kal többet rendelni, így elkerülhetjük a végén hiányzó néhány négyzetméter miatti, aránytalanul drága és valójában felesleges szállítási költségeket.

7. Gyepszőnyeg terítését, szorosan egymás mellé illesztve végezzük, (végek eltolva un. téglakötésben).
A gyepszőnyeget lehetőleg a szállítás napján le kell teríteni! A fű feltekert állapotban ennél tovább tárolva felmelegszik, és jelentősen károsodik, el is veszítheti életképességét. Fontos, hogy hozzáértő kertész szakemberek végezzék el a munkát.

Kánikulában, illetve 27-28 °C feletti hőmérsékleten a magas kockázat miatt ne gyepszőnyegezzünk!

A gyepszőnyeg alá - a későbbi károkat megelőzendő – érdemes erős, kifejezetten erre a célra előállított vakondhálót teríteni. A terítést a gyártó technológiáját betartva átfedésekkel, és a szükséges rögzítéssel, lezárásokkal kell elvégezni! A gyepfelület-, és a vakondháló között a későbbi egyszerűbb pázsitápolási munkákat lehetővé tevő legalább 3 cm- de a vakond-járat ásásához még többnyire nem elegendő 5 cm vastagságú jó minőségű talajréteg legyen!

Fektetéskor a talajunk legyen földnedves (nem sáros), a száraz, esetleg felmelegedett talaj károsíthatja a gyepszőnyeg gyökérzetét!

A leterítést célszerű a terület egy hosszanti oldala mentén, az oldallal párhuzamosan kitekerve a tekercset kezdeni. Az egyes csíkokat egymáshoz képest téglakötésben, szorosan egymás mellé fektessük! A gyep éles késsel könnyen vágható. A már kész felületeket 30 percen belül öntözzük meg, és gondoskodjunk róla, hogy a teljes legyökeresedésig a talaj nedves maradjon!
Könnyű hengerezéssel gondoskodjunk arról, hogy a gyepszőnyeg mindenütt érintkezzen a talajjal!
Rézsűs felületen négyzetméterenként 3-4 faszeggel rögzítsük a gyepszőnyeg csíkokat!

8. Öntözés: Rendszeresen, és egyenletesen öntözzünk, a gyors párologtatás miatt a leterített gyepszőnyegnek 30 percen belül öntözésre van szüksége!

Az öntözés a leterítést követő időszakban legyen rendszeres! Eleinte többször kisebb mennyiséggel -mivel a gyep gyökérzete még nem hatolt az altalajba- majd a gyökeresedés előrehaladtával egyre mélyebben, nagyobb mennyiségű vízzel, de ezzel párhuzamosan ritkábban locsoljunk, így segíthetjük elő hogy a pázsit minél gyorsabban, és mélyebben meggyökeresedjen! Az öntözések közben ellenőrizzük, hogy a talaj a gyepszőnyeg alatt is átnedvesedett-e.

9.Használat: Az első hetekben óvatosan, megerősödés után teljesen terhelhető. Fejlődéstől függően 7-14 napon belül nyírásról gondoskodni kell!

Az első hetekben csak kíméletesen használjuk az új pázsitot, a teljes legyökeresedést követően -ami évszaktól függően 18-25 napot igényel - teljesen terhelhetjük. Az első fűnyírásra akkor kerüljön sor, amikor a gyep elérte a 8-10 cm levélhosszúságot, ügyeljünk a késélességre! A későbbi fűnyírások a fejlődés függvényében 4-7 naponta kövessék egymást rendszeresen, fokozatosan rátérve az optimális 3,5-4 cm-es nyírásmagasságra, nyírásonként legfeljebb a levélhossz 1/3 részér eltávolítva! Következő műtrágyázás a telepítés után 5-6 héttel, jó minőségű műtrágyával, pl.: EVERRIS/SCOTT’S.



Házi Sándor ügyvezető igazgató
W.R. Augsberger Gyepszőnyeg Kft. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.