2013. március 21., csütörtök

Fura kis "csepi-tornyok" a pázsitgyepen?


Különösen esős periódusok után szaporodnak azok a telefonhívások, melyek a gyeppel kapcsolatos problémaforrást rejtélyes túrásokban, halmokban jelölik meg, tudakolva azok eredetét és megszüntetésének módját.

Általában a jelenséget a földigiliszták okozzák, akik a talaj megnövekedett nedvességtartalmát életközegükben csak úgy képesek elviselni, hogy csatorna rendszert alakítanak ki, melyet testnedvükkel erősítenek abeomlás ellen, a kitermelt anyagot a felszínen felhalmozzák, ezek a kis "csepi-tornyok" a pázsitgyepen.


Giliszta halmok a pázsiton


Hogyan védekezhetünk a giliszták ellen a gyepen?

A földigiliszták élete nagy része rejtett az emberek elől. A földigiliszta az egyik leghasznosabb humuszképző élőlény. Tápláléka elkorhadó, rothadó növényi-állati részekkel kevert szervesanyag-tartalmú föld. Humusz nélkül valószínüleg rövid időn belül megszünne a talajélet. A földigiliszták technokrata kiirtása nem vezet megfelelő eredményre. A gilisztahalmok bár nem tetszetősek, nem károsak. A csapadékos időszak megszünése után a halmok elseprűzhetők, vagy a gyepápoló gépek munkálkodása mellett idővel maguktól erodálódnak, szétmállanak, eltűnnek.


Akkor nincs is semmi baj?

A gilisztahalmok a bőségesen hulló csapadék, illetve a nedvességet nem megfelelő módon elvezető talajszerkezet következménye. A talaj nem képes kellő mértékben átengedni a csapadékvizet. A földigiliszta ez esetben jelző szerepet tölt be. Ha a gilisztahalmok megjelennek nem azok léte, hanem a talaj mélyebb rétegeibe való jutásának akadályozottsága a nagyobb baj. Ez esetben talajmintázás mellett, tervezni szükséges a talajjavítás munkálatait, gyeplazításra, gyeplyuggatásra, homokolásra, vagy humuszos felülszórásra lehet gondolni.

Hívja a területileg illetékes Pázsit Doktort, segít eligazodni a munkálatok szükségességét illetően.


A cikk szerzője:
Bárány László
Közép-Buda 
Pázsit Doktor


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.