2012. május 1., kedd


Lehet-e a fűnyírással gyomot irtani?

„Lehet-e a fűnyírással gyomot irtani?” Minden évben visszatérően felmerül ez a kérdés, melyre a válasz nem is olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre gondolhatnánk.


Több körülmény is befolyásolhatja a gyomok nyírással történő visszaszorítását, ritkítását. Ezzel igazából már meg is válaszoltuk az eredetileg felmerült kérdő mondatot. Igen is, meg nem is.
Még a virágzó gyomos gyepfelület is „nagyon jó” képet fest fűnyírás után, mert eltűnnek a „gyomvirágok” némelyek egész szezonra, de a többség sajnos újból kihajt.

Következtetés: A rendszeresen „szakszerűen” ápolt pázsitterületen is csak csökkenteni lehet az újra és újra felbukkanó nem odavaló növényeket. Nyírással eredményesen csak az egynyári gyomok egy része ritkítható. Jó esélyünk a kétszikű gyomoknál van különösen akkor, ha tudjuk, kelésük, növekedésük és magszórásuk időpontját.
Kora tavasszal jelennek meg a tyúkhúr, a pásztortáska, a ragadós galaj egyedei, melyek ősszel kelnek ki az első őszi esőkkel, áttelelnek, majd a melegedő tavaszi időben szöknek szárba, nyár elején már magot érlelnek. Egy időben végzett fűnyírás ezeknél, a kétszikű gyomoknál sokat segíthet. A másik csoport az, amelyik tavasz végén kel, folyamatosan akár őszig. Magot nyár végén-ősszel érlelnek, viszont csak jövő év tavaszán kelnek ki. Ilyen a disznóparéj, libatop és a retteget parlagfű is. 

A kultúr- és díszgyepekben nem kívánatos egyszikűek (fűfélék) többnyire bírják a kaszálást. Sőt a nyírás után legtöbbjük intenzívebben tud növekedni gyökérszerkezetük miatt. Jó hír, hogy a Muhar és a Kakaslábfű növekedését a nyírás nem serkenti. Nagyon kevés az a gyepalkotó, mely az alacsonyabb (2-4 cm) rendszeres vágást is károsodás nélkül elviseli, ezek leginkább az első osztályú dísz- vagy golfpázsitok, melyeket az agrostis fajok (Agrostis stolonifera, Agrostis capillaris ),tippanok uralnak. Hazánkban döntő többségében a kerttulajdonosok nem az előbb említett első osztályú luxus minőségű pázsitot, hanem durvább igénybevételt tűrő gyepet szeretnének. Az ilyen gyepek optimális vágási magassága 4-6 cm, évszaktól és csapadékosságtól függően. Az ennél alacsonyabbra növő kétszikű és a tarackoló gyomnövényeket sajnos nem lehet nyírással kordában tartani.

Tehát a rendszeres, helyesen megválasztott vágási magassággal csak néhány gyomféleség elterjedését, szaporodását tudjuk szabályozni. 

Irtani nem lehet! Az eredményességen segíthet, ha közvetlen fűnyírás előtt felgereblyézzük a kúszó gyomok indáit, tarackjait, a durvább füvek szárait és más gyomok leveleit.  Ily módon a fűnyíró le tudja vágni ezek leveleit és hajtásait. Gyomos területen csak gyűjtős géppel dolgozzunk, és ne használjuk a nyiradékot mulcsnak.

Legtöbbször a gyomnövények elterjedését észre sem veszed időben, csak amikor már elszaporodott és sajnos magjait is elszórta. Ebben a fázisban már leginkább csak a vegyszeres megoldás segít, amit bízzunk inkább a szakemberre, mert a nem megfelelő ilyen beavatkozás a féltőn gondozott fűterületen ill. az egyéb kultúrnövényekben is maradandó károsodást okozhat.


Ha a gyomok elterjedése nagyobb mérvű, hívd a területi Pázsit Doktort, segíteni fog! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.