2012. május 14., hétfő

Mitől zöld a fű?


Talán még emlékszel iskolai tananyagokból a Klorofill nevére, amely a levelek zöld színét adja. De nem csak a szépségért felelős, hanem életfontosságú szintetikus folyamatokat is irányít, összehangolja a földből felvett tápanyagforgalmat. Sajnos rendkívül érzékeny vegyület, amely már enyhe behatásra is visszafordíthatatlanul megváltozik. A nyírással nem csak a felvett táplálék feldolgozó felületétől fosztod meg a növényt, de raktározott tápanyagaitól is. Azok a fűfajták, amelyek lakókörnyezetben jellemzően előfordulnak, azért nem tűrik az alacsony nyírást, mert jelentős, akár több centiméteres szártövekkel bírnak, ezért alacsony magasságban levelekkel, zöldállománnyal nem rendelkeznek, ha a vágás ezt a szintet érinti, az a növény pusztulásához vezet. De ha csak minél gyakrabban nyírod a füvet, akkor is annál több tápanyagra van szüksége, amit célszerű a vágás utáni napokban mielőbb pótolni. 

Hogyan lehet kerted számára, időszaknak megfelelő, teljes körű, 
ugyanakkor környezetbarát és biztonságos tápanyagellátást biztosítani?



Növényeid tápanyagigényét több módon is biztosíthatod. Figyelembe véve, hogy a tápanyagot csak vizes közegben képesek a növények felvenni, a tápoldat előnye, hogy azonnal megkezdődik a felszívódás és beépül a növényi sejtekbe. Ezzel ellentétben a lebomló trágyák, porok, granulátumok beépülését, még az oldódás bizonytalanságai veszélyeztetik, nem beszélve az elhordásról, elmosódásról. A tápoldatok mellett szól, hogy azok lombtrágyaként és gyökéren keresztül is beszívódnak, míg az említett anyagok csak gyökérzeten keresztül. 
A modern tápoldatozás előnyei miatt, hamar elterjedt a nagyüzemi gazdálkodásban. A lombtrágyázás, a tápoldatos permetezés nagyobb hatékonysága, kombinálhatósága és kiszórási pontossága miatt nem hagyott alternatívát.
Egyre inkább bekúszik a köztudatba, hogy a tápanyagozott növények díszlenek a legszebben. Cserepes, balkonládás növényeink az elsők, melyek "kiérdemelték" a folyékony tápanyagokat. A növények hamar szemet gyönyörködtető visszajelzést adnak, amire a kereskedelem kereslet megugrása miatt, a flakonos tápoldatok megszaporodásával válaszolt.
A kettő közé viszont mostoha gyemekként szorult a lakókert és annak pázsitfelülete. A kertbe nem hajthat be traktor szórókerettel, és öntözőkannával, vagy hátipermetezővel sem életszerű száz literes nagyságrendben tápoldatot többször is kijutatni a gyepfelületre. A Pázsit Doktor® vállalkozások éppen ezt a problémát kezelik és nyújtanak teljes körű megoldást a díszgyepek és lakókerti pázsitok vonatkozásában.

A tápanyagok tekintetében törekvésünk, hogy a lakókörnyezetedben a lehető legkevesebb kemikáliát használjunk, így a legkisebb környezeti terhelést okozzuk. Alkalmazott anyagaink jó része olyan élőflóra, mely a biogazdálkodás kritériumának is eleget tesz. A tápoldatok áprilistól októberig rendszeresen kijuttatva a gyep vitalizációs ciklusához igazodva különböző beltartalommal, egymásra épülve, serkentik a füvek gyökérfejlődését, növelik a zöldtömeget, a fű terhelhetőségét és ellenálló képességét a betegségekkel és szárazsággal szemben.



Végre egy ember- és környezetbarát megoldás!

A Pázsit Doktorok által alkalmazott technológia nem csak a növények, hanem partnereink és azok lakókörnyezetének igényeit is a legmesszebb menőkig kiszolgálják.
A folyékony tápoldatokat mindig az időjárási viszonyokhoz igazítva adagolhatjuk, a gyepet száradás után azonnal használhatod. Nincsenek maradék anyagok a fűben, alkalmazása kisgyermekre, házi állatra nem jelent veszélyt. Nincsen szóródási kockázat, száradás után elmosódás pl. kerti tavakba, utakra, érzékeny növényekre.
A kijuttatás jet technológiával történik, ezért a pázsit egyenletes zöld lesz, nem foltosodik. A tápanyagokat a fű a gyökéren és a levelén keresztül is felveszi, a kezelés hatása már 2-3 nap után látható. Annak, hogy a tápoldatot kiöntözve, azaz gyökérzónába juttatva, vagy lombtrágyaként levélre permetezve is adhatjuk, a növényeinknek számos előnyt élveznek. Az anyagok közvetlenül a felhasználási helyükre jutva képesek a tápanyaghiány gyors orvoslására. Lombtrágyázáskor főleg a mikroelemek hiányát pótolhatjuk gyorsan, de emellett az alap tápanyagok is bevihetők ezzel a módszerrel. Ennek azért van nagy jelentőssége, mert a növények a számára szükséges tápanyagok felvételét a legkisebb mennyiségben jelen levő tápelem határozza meg. Azaz, ha valami hiányzik a talajból, akkor az összes többi tápanyag felvételét is akadályozza.
A hiánybetegségek tüneteiről a Pázsit titkok nyomában, című könyvben olvashatsz részletesen.


Miért jó a Pázsit Doktor® szolgáltatásait igénybe venned?


Mert, nem egy "mindenkinek mindig jó" terméket veszel.
Hanem mert, minden esetben egy olyan modulrendszerű megoldást kínálnak, amelyet speciálisan a Te gyeped állapotának megjavítására állítanak össze. A tápanyag utánpótlás feladatán túl, olyan szolgáltatást is igénybe vehetsz, amit termékkel nem helyettesíthetsz. (Pl. Ph beállítás, laborvizsgálat, részleges vagy teljes felújítás, talajfertőtlenítés bioaktív anyagokkal)


Találkozhatunk személyesen?





www.PAZSITDOKTOR.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.