2012. június 19., kedd

Szabad-e locsolni napsütésben?



BEÉGETHETIK-E NAPSÜTÉSBEN A LEVELEKET A RÁJUK TAPADT VÍZCSEPPEK?
 


Nem a távoli messzeségből, hanem házunk tájáról érkezett a hír, magyar kutatók vállalkoztak „mítoszdöntésre” e tévhitekkel terhes biooptikai probléma tisztázásakor.

„Széles körben elterjedt vélekedés a kertészetben és növényvédelemben, hogy a növényeket délben, tűző napon nem szabad locsolni, mert a növényekre tapadt vízcseppek megégethetik a leveleket azáltal, hogy a levél felszínére fókuszálják a napfényt.” ezt az állítást vizsgálta felül az ELTE kutatócsoportja.
A napsütötte növényi levelekhez tapadt vízcseppek által fókuszált napfény miatti levélégés mélyebb megértésének céljából kísérleteket végeztek. A kísérleti eredmények elemzése során arra a következtetésre jutottak, hogy megcáfolták azt a régi közhiedelmet, miszerint eső vagy öntözés után mindig napégést szenvednek a növények a rájuk tapadt vízcseppek napfényfókuszáló hatása miatt.
Vizsgálatok alapján azt a végkövetkeztetést vonták le, hogy az az általános vélekedés, miszerint a növényekhez tapadt vízcseppek apró nagyítólencsékként összegyűjtve a napfényt mindig megégetik a leveleket, nem más, mint egy közkeletű tévhit.
 

A cikket teljes terjedelmében itt találod: http://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz1001/egri1001.html
Itt pedig a Delta műsorában is megnézheted: http://www.youtube.com/watch?v=cOu1EeT5VwY

De akkor szabad locsolni napsütésben déltájt?
Ha van módunk, ezt kerüljük el!

Miért?
Mert ha kiégési veszély nem is valós, kockázati tényezők azért ezen felül is akadnak:
A levéllemezek szinte felforrósodnak, a hideg vizes zuhany stresszt okozhat.
A melegben a növények a mechanikai sérüléseket is rosszabbul viselik, kifejezetten ártó például a kézi öntöző erős sugara. A nyári időszakban a vizes közeg segíti az ártó gombafajok felszaporodását, ezt az elszíneződő foltok (barna, sárga esetleg súlyosabb esetben szalmásodás) és növénypusztulás formájában észlelhetjük.

Legmegfelelőbb a hajnali, kora reggeli öntözés!
A párolgás ekkor a legkisebb, tehát takarékos, ha hálózatról öntözöl. A beszivárgás a talajba gyors, a talaj ilyenkor a leghidegebb a nap folyamán. Az esti öntözés során a befülledés kedvez a már említett gombák, okozta betegségek és állati kártevők terjedésének.

Mikor lehet a főszabálytól eltérni?
Egyetlen ok adhat felmentést nappali vagy esti órákban való öntözés tilalma alól, az, ha a kút vagy más vízbázis, a reggeli időszakban kapacitásának elégtelensége miatt nem tudja teljesíteni feladatát. Ebben az esetben inkább vállalva bármely előzőkben említett kockázatot, az öntözés mellett kell dönteni, mert a növény vízhez jutása a magasabb érdek. Ez főleg parkokban vagy óriás kertek esetében merül fel, ahol korlátozott a vízhez jutás.

Kapcsolodó cikkeink:
Úgy gondolod, hogy jól öntözöl?Kettőperces gyorstalpaló
Gyakran ismételt kérdések az öntözésről