2014. március 29., szombat

Gyeptelepítés előtti munkák



A gyönyörű, smaragdzöld gyep kialakítása rengeteg munkával jár. Nem elég, hogy a kialakítása nehéz, de nagy odafigyelést, és folyamatos karbantartást is igényel, hogy valóban szép és egészséges legyen! 

Az első és legfontosabb lépés egy gyep létesítésénél, hogy a területét alaposan tisztítsuk meg a gyomnövényektől, mert a későbbiekben egy szép pázsit gyomirtása már nagyon nehéz feladat a hobbikertészek és fenntartók számára. Ráadásul a gyomok nemcsak látványukkal, de tápanyag és vízfelvételükkel is károsítják a gyepfelületet.


A Glialka® Star (120–180 ml/10 l víz) a legismertebb folyékony, totális gyomírtó szer. Környezetbarát glifozát formulációt tartalmaz, mely minden gyom ellen hat, még szélsőséges idoőjárási körülmények között is.

Gyakorlati tanács: csak zöld felületen keresztül ható totális, felszívódó gyomirtó szer, talajhatása nincs! Általában az ideális felhasználási időpont a növények intenzív növeke- désének ideje, de néhány gyomnövény virágzásban a legérzékenyebb (pl. szulák-félék)! Figyelem, a permetlé ne sodródjon el, mert a környező egyéb kultúrák károsodhatnak!

Kiszerelési egységei: 0,2 l, 1 l.


A Pázsitmester® Profi (10 ml/10 l víz) egy új, speciális szabadforgalmú pázsit, amely 4 hatóanyagának (70 g/l 2,4-D + 70 g/l MCPA + 42 g/l MCPP-P (mekoprop-P) + 20 g/l dikamba) köszönhetően garantáltan elpusztít minden magról kelő és évelő kétszikű gyomnövényt.

Gyakorlati tanács: minden nehezen irtható magról kelő és évelő, széleslevelű (kétszikű) gyom ellen gyors és látványos hatást nyújt. (Pl.: parlagfű, pongyola pitypang, lándzsás útifű, keserűfű-félék, tyúkhúr, herefélék stb.) A termék kijuttatása a gyomok legfeljebb 10–15 cm-es magasságáig javasolt. A felhasználás során ügyeljünk az egyenletes fedésre, illetve hogy a permetlé ne sodródjon más kultúrnövényre!

Kiszerelési egységei: 0,1 l, 1 l.


Amikor gyep telepítése mellett döntünk, először is gondoljuk végig, hogy mi lesz a funkciója: messziről csodáljuk, esetleg az életterünk aktív részét fogja képezni. Ennek megfelelően első lépés, hogy a területet feltöltsük tápanyagokkal, hogy a fűtövek későbbi fejlődését elősegítsük.


Ehhez nyújt megoldást a Pannon® Starter (3-6 g/m2 víz) készítmény, amely magas foszfortartalmú, cinkkel dúsított mikrogranulált műtrágya a növények számára azonnal felvehető formában. Hatóanyaga: 10% N + 45% P2O5 + 2% Zn.

Gyakorlati tanács: vetéssel egy menetben kijuttatva gyep telepítéséhez történő starter trágyázására kiválóan alkalmazható. Vagy a telepítés előtt kell a talajba bedolgozni, vagy a magkeverékkel együtt is ki lehet juttatni.

Kiszerelési egységei: 2 kg, 10 kg, 20 kg

Amennyiben a fennt sorolt feladatokat szeretnéd magad elvégezni, az alábbi gomb megnyomásával a szépzöld.hu oldal webshopjába juthatsz, ahol akár azonnal megvásárolhatod az említett termékeket!



Ha úgy gondolod, hogy a munka elvégzését profikra bíznád, akkor érdemes ellátogatnod a Pázsit Doktor oldalára és felkeresni a területileg illetékes kollégát. Kattints az alábbi gombra, ha fel akarod venni a kapcsolatot a Pázsit Doktoroddal!



A cikk szerzője: 
Mártha Izabella

Home & Garden szakmai vezető
Kwizda, Szépzöld.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.