2013. július 1., hétfő

Milyen az élettel teli, praktikus kert?

Könnyen gondozható, szárazságtűrő, kevésbé kényes növényekkel teli. És milyen a szép kert? Erre már nehezebb válaszolni. Mindenkinek a sajátja lehet a legszebb. Virágokkal beültetett vagy fákkal és cserjékkel teli. Kerítés mellé ültetett tujasorok vagy az angolkertekre jellemző virágáradat összevisszasága.
A mi kertünk története 15 évvel ezelőtt kezdődött, amikor megvettünk egy közel 1000 négyzetméteres területet egy régi házzal. A telek rendkívül jó adottságú, 11 méter széles és 89 méter hosszú. Az első felében előkert garázzsal és a szintén hosszú házzal, hátul kert. Annak idején egy óriási fenyőfa, dió, mandula, cseresznye és körtefa volt itt. Néhány bokor mahónia és mindenütt borostyán. Fákra és teraszra felfuttatva, aljnövényzetként és kerítésen.


Hogyan lehet lélektelen kerted?

Az építkezés az egész előkertet tönkretette, de miután nem akartunk abba az igen gyakran még ma is elkövetett hibába esni, hogy gyönyörű házak kertépítése is abból áll, hogy ültetnek néhány tuját és a fennmaradó területet befüvezik, csináltattunk egy kerttervet. Kanyargó utak, kis tó, fával borított napozó és pihenőteraszok – ez volt az elképzelés. Természetesen a beköltözés után már anyagi keretünk nem volt erre és először az öntözőrendszer kiépítését kellett megcsináltatni, maradt a tarack és a rendezetlen kert. Következő évben nekiálltunk, az eredeti terv növénykiírását felhasználva a telek két oldalára különböző fajtájú tuják és cserjék (nyári orgona, som, gyöngyvessző, orgona) került. A telekhatárig és az ott épített szerszámos kamráig ugyan kanyargó, de csak mosott beton lapokból álló járda épült.

Hibákon keresztül vezet az út a Titkok kertje felé.

Az előkert nem túl nagy azt gondoltuk öntözőrendszer nélkül is megoldható (hogy mekkora hiba volt, már a következő forró nyáron kiderült. Még egy hétvégét sem bírt ki víz nélkül a kertrész). Füvet vetettünk az egész területre. Amit két év múlva fel is számoltunk és egy külföldi újságban látott kép alapján kulé kaviccsal feltöltöttünk és néhány virágzó növényszigettel színesítettük.

Erre a megoldásra sem beszélnék rá senkit. A kavics az első őszig gyönyörű volt, de a lehulló leveleket kiszedegetni belőle, különösen a fenyőtűket kivitelezhetetlen. Mostanra a magokról szaporodó, a legváratlanabb helyeken felbukkanó új növények már egyre jobban benövik. Hortenziák, levendulák , kasvirágok kaptak még itt helyet és egy kőlámpás, amit már körbenőtt egy váratlanul felbukkanó som bokor és egy nyáriorgona.


Nagyon szeretem ezt a részét a kertnek, de érdekes módon ez a legmegosztóbb terület is. Sokak szerint igazi „titkok kertje” minden centiméterén valami néznivalóval, de mások szerint rendezetlen, össze-vissza, olyan mintha minden növény kénye-kedve szerint magától nőne. Tulajdonképpen így is van, mára a növények teljesen benépesítették.
A hátsókert nem sokat változott az elmúlt években. A kerítés melletti növények mára teljesen zárt falat alkotnak, néhol túlzottan is egymásba nőttek. Az öntözőrendszer néhány fejét már többször át kellett telepíteni, mert a mellette lévő növény akkorára nőtt, kiváltképp a hortenzia és díszfű sziget került útjában a vízsugárnak.


A ház melletti terület tavaly esett át egy nagyobb átalakításon. Annak idején a bejárat elé szerettünk volna valamilyen gyorsan növő és árnyékot adó növénycsoportot. Leylandi tujákat ültettünk, ami valóban gyorsan nő, annyira, hogy pár év alatt magasabbak lettek, mint a ház. Folyamatosan hulló ágacskáik teleszemetelték az ereszeket és néha bokáig lehetett járni benne. Aztán az összenőtt alsó ágak a fényhiány miatt teljesen felkopaszodtak és pont szemmagasságban voltak a legcsúnyábbak.


Permeteztük, tápoldatoztuk, de miután egy atka fajta is megtámadta, végül kivágtuk őket. Az alattuk elő, addig inkább vegetáló növények a napfény hatására új erőre kaptak és egy év alatt gyönyörű terület lett.
Ha teraszos lakásból költözöl kertes házba és nincs kertészed, sajnos nagyon sok mindent a saját károdon tanulsz meg, mégis mindenkit arra biztatnék, hogy próbálkozzon, mert nagy öröm a saját munkád eredményét egy izgalmas és színes kertben viszontlátni.


A cikk szerzője:

Szmolényi Viktória
10 éve a Pázsit Doktor megrendelője

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.