2015. október 26., hétfő


Kerüld el a kellemetlen és költséges tavaszi meglepetéseket, melyet az öntöző rendszer elfagyása okozhat!


Minden tavasszal találkozunk olyan az öntözőrendszerben bekövetkező fagykárral, melyet a késve vagy egyáltalán nem elvégzett, avagy nem szakszerűen végrehajtott víztelenítés okoz.
Az öntözőrendszer téliesítése, azaz a csövek teljes víztelenítése, fontos, mivel a víz a csövekben jégdugót alkotva azokat teljesen szétnyomhatja és a tavaszi indításnál ez jelentős költséggel járó javítást eredményezhet.

A sok éves tapasztalatunk során arra a következtetésre jutottunk, hogy ha nem volt tökéletesen víztelenítve a rendszer, a legkisebb vízlepel is „átrághatja” magát a fontosabb alkatrészeken. Sajnos tavaszi indítás során egy kritikus ponton fellépő elfagyás, például ami egy vagy több mágnes szelepet érint, csak cserével orvosolható, melynek költsége akár több tízezer forintra is rúghat.



Bízd szakemberre!

Ha szakember végzi ezt a feladatot, akkor Ő figyel ezekre a körülményekre és maximálisan biztos lehetsz benne, hogy nem fog tavasszal kellemetlen meglepetéssel kezdődni az öntöző rendszer beindítása.
Nagynyomású kompresszorral végezzük a munkálatokat, ezzel biztosítva, hogy egy csepp víz sem marad a rendszerében.
Bízza öntözőrendszerét szakemberre!
Érdemes még a tartósan beálló fagyok előtt téliesíteni! Szakértőink hétfőtől-péntekig várják hívásukat vagy személyesen is megtalálnak minket.

Tájékoztatásul jelezzük téliesítési árainkat:   
                            
4 körig:körönként: 2000 Ft, 5 körtől: körönként: 1500 Ft
Kiszállás: 17. 18. 19. 20. 21. 23. kerület, Gyál, Vecsés ingyenes 
20-50 km-között 3000 Ft

A cikk szerzője:

Darmos Ferenc 
Garden Watering Systems Kft.
öntözéstechnikai szakértő
 

1194 Budapest,
Méta utca 31.
Telefonszámunk:
061-9-521-110
0670-426-07-41




www.PAZSITDOKTOR.hu


2015. október 22., csütörtök


Mit kell még megtenni
 ősszel a gyepen?


Minden évben terítékre kerül a hírlevél témák közt a gyeppel kapcsolatos őszi tennivalók köre.
Ebben az évben különösen hosszan élvezhettük a nyarat idéző őszi időt, ezért az aktuális gyepes munkálatok elvégezésére maradt idő.
A gyeplazítások, felülvetések gyepregenerálások, felülszórások ősszel ütemezett munkáját nagymértékben könnyítette a fákon maradó lomb, amely ez évben később kezdett hullani.
Az október számottevő csapadékkal köszöntött be és az óta sem akarja ”valaki” fenn elzárni a csapokat. A csapadéknak örülhetünk, de az egyre inkább el nem szikkadó víz a gombaveszélyt sajnos növeli. Az időközben gyepre hulló leveleket szárazabb időben haladéktalanul söprűzzük össze és távolítsuk el, mert hamar önmagában is kirothadáshoz vezet.



Miért fontos a megelőzés?

A hőmérséklet csökkenésével egyre kevesebb lehetőségünk marad az aktív növényvédelmi beavatkozásokra, ezért megnő a megelőzés fontossága. Szártő és gyökérerősítő tápanyagok kijuttatása mellett a fagytűrés fokozása is fontos feladat. A téli gombásodások elleni preventív védekezés, javíthatja a gyepünk tavaszi „ébredésének” minőségét. Gyeplazítást lehetőleg száraz időben végezzünk!
Ősszel a vágási magasságot alacsonyan (hozzávetőlegesen 4 cm-es magasságban) meghatározni és ennél nem magasabban „teleltetni”, így a gyep könnyebben átszellőzik, ellenállóbbá válik a taposásnak, illetve a hó súlyának. Amíg a fű nő addig vágni is szükséges, az utolsó fűnyírás időpontja (hőmérséklet függvényében) november közepére tehető, de ha enyhe lesz a tél, és nő a fű egy száraz napon, bizony vágni kell.

Öntözésre az idei évben már aligha lesz szükség, ezért érdemes az öntöző rendszer téliesítését ütemezni.
Az utolsó mozzanatként gondoskodjunk gyepkarbantartó eszközeink karbantartásáról!

Március 15 után újra találkozunk!

A cikk szerzője: 

Bárány László

Közép- Buda
Pázsit Doktora



www.PAZSITDOKTOR.hu