2013. szeptember 18., szerda

Milyen teendőket kell vagy érdemes megtenni a tél beállta előtt a gyeppel kapcsolatosan?


Vannak e különleges teendőink, hogy tavasszal sötétzöld fű sarjadjon?


 Legtöbbször visszatérő dilemma; hogy ősszel vagy tavasszal vessünk? 

A kert adottságai megkönnyítik a választ, ha a gyepterület lombos fákkal fedett vagy övezett, inkábba tavaszi időszak a kedvezőbb, mert a lehulló lombtömeg a sarjadzó növendékfüveket nagymértékben gátolhatja, vagy akár a kelést meg is akadályozhatja. A gyepsöpréssel (ami egyébként szükséges), magunk is okozhatjuk a növendékfüvek pusztulását. Az őszi vetés-előkészítést már idejekorán el kell kezdeni, augusztus vagy szeptember hónapban, mert később már nem férünk bele a fagymentes időszakba. 


Hidrovetéssel felülvetés egy gombásodástól megritkult kertben

Kell –e ősszel is gyeplazítani? 

Ennek a kérdésnek az eldöntése a gyepfelület egyedi állapotától függ. Ha a gyep túl sűrű, ha a nyár folyamán, gombabetegségen esett át, ha a mohosodásra hajlamos, akkor bizony szükséges, és érdemes. Évente egyszer egyébként is javallott, tehát abban az esetben is ajánlatos, ha erre tavasszal nem került sor. 

Mit tehetünk a téli tavaszi gombabetegségek megelőzése érdekében? 

A legfontosabb preventív védekezés a sűrű gyep gyeplazítással való ritkítása és az utolsó fűnyírás viszonylag alacsony nyírási magassága (ez természetesen fajtajellegtől függ, de 3-4 cm-t szoktam javasolni). 

Meddig kell nyírni a füvet? 

Jó hír, hogy a rendszeres fűnyírás szükségessége megszűnik. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell füvet nyírni, ha meleg, "fűnövesztő" idő van, akkor a nyírásról is gondoskodni kell! Különös figyelemmel kell arra lenni, hogy a díszgyepeket nem szabad vizesen nyírni. Meg kell várni, amíg a csapadék, vagy harmat felszárad, amit esetleg sepréssel siettetni tudunk. A havazás előtti nyírás, mint azt az előzőekben írtuk ne legyen 3-4 cm –nél magasabb! 


Gyeplazítással való ritkítás vetés előkészítés céljából

Kívánja még a gyep a tápanyagozást ősszel? 

 

Az őszi a nitrogén tartalmú tápanyagok használatát mindenképp kerüld! Bár ugyan átmeneti, tetszetős zöldülést hoznak, de megzavarják a gyep életritmusát, nem engedik idejében "telelni", a szártöveket elvékonyítják, a növény a fagyveszélyre és a gombabetegségekre a télen, illetve, következő tavasszal érzékenyebb lesz. Viszont ebben az időszakban nagyon lényeges a foszfor és kálium bevitel, ami a növény vegetatív részeit, gyökeret, szárat erősíti, így a következő év tetszetősségét alapjaiban határozza meg. A pázsitdoktorok növény-stimulátorokat és élőflórákat is alkalmaznak, melyek a növényvédelem új generációját képviselik. 

Mi a helyzet a talajegyengetéssel, felülszórással és egyéb felejthetetlen beavatkozásokkal?

 Ha talaj egyenetlenségeket akarod felszámolni, vagy a talaj szerkezetét szeretnéd megváltoztatni, vagy föld erejét akarod fokozni, a talajkeverékek, biohumusz, homok stb. kiszórására itt a megfelelő alkalom. Tavaszra ezeket a munkálatokat nem tolhatod át, mert pont az a lényeg, hogy a tél összeérlelje a kiszórt anyagot a meglévővel. A gyeplevegőztetés és gyeplazítás mellett érdemes a "beülő" vadfüveket kiásni, azok helyét föld és fűmag keverékével „foltozni.
Hengerrel nem tudsz talajegyenetlenséget eltüntetni, ezt felejts el! Ne használj ősszel hengert, mert a regeneráció folyamata már lassú, az összetört levéllemezek viszont könnyebben esnek áldozatul a gombabetegségeknek. A hengert azt elrakhatod tavaszra. 
A lehulló levelek összeseprése nem hanyagolható el büntetlenül, a gyep alatta "ki fog lyukadni". Az öntözés rendszerességét ellenőrizni kell. Ha nem vetettünk, már csak heti egyszer kell locsolni, később már ez is felesleges, a természet gondoskodik elégséges csapadékról eső, illetve harmat formájában. A sok csapadék nem kedvez a gyepnek. A talajmenti fagyok előtt az öntözőrendszert vízteleníteni kell, ütemezd időben! 


A cikk szerzője: 
Bárány László 
Közép-Buda Pázsit Doktora