2013. április 12., péntek


Mit találhatunk a boltok polcain
és ezek mire jók?

Pétisó – Országunkban egyik legelterjedtebb tavaszi műtrágyázásra használt szer. A Péti Nitrogén művek által 1931-ben kifejlesztett nitrogén fejsúlyos tápanyaga „kiváló hungarikum” is lehetne, tökéletesen alkalmas a gabona, kukorica és más nagyüzemi haszonnövény termés eredményeinek mennyiségi növelésére. Azonban díszgyepek tápanyag utánpótlására az egyoldalú és nem megfelelő arányú makro és mikroelem tartalma (illetve annak hiánya) miatt használata nem javasolt. Gyepfelületre gyakorolt hatására jellemző, hogy a kijuttatás után hirtelen zöldállomány túlnövekedést okoz, mely a gyökérzet elgyengülésével jár, így a kezdeti szép látványt egy- két hónap távlatában hirtelen esztétikai romlás követi, melynek oka a gyökérfejlődés leállása és a szártövek kóros elvékonyodása.


Magas nitrogén tartalmú komplex műtrágyák – A legtöbb műtrágya gyártó és forgalmazó vállalkozás magas nitrogén tartalmú keverékeket árul, hisz ezek a kemikáliák látványos, gyors  zöldállomány növekedést eredményeznek és haszon tartalmuk is ezeknek a termékeknek a legnagyobb. Tudnod érdemes, azonban hogy a növények tápanyagigénye fajta specifikus a pázsitgyep alkotó füveké ezen felül évszakonként és az időjárás függvényében is változó (!). A tavaszi összetétel őszi kiszórása a gyep számára akár „halálos” is lehet.  Tévedés, ha azt gondolod, hogy a magas nitrogén tartalom strapabíróságot eredményez…


Hosszú hatású gyeptrágyák – Az „újgenerációs” gyeptrágyák elnyújtott hatással csábítanak vásárlásukra, azonban érdemes végig gondolni néhány szempontot, mielőtt a kasszához szaladunk velük:

1. Miért növekszik a műtrágyák által okozott gyepkárok száma?

2.  A legtöbb külföldi műtrágya fejlesztését óceáni éghajlaton végezték (anglia, hollandia, németország északi részén), így az ott jellemző csapadék mennyiséghez állították be a lebomlási ütemet. Magyarország egy másik éghajlati övben (a kontinentális sokkal szárazabb) fekszik, ezért nem várhatjuk a szerek 100%-os teljesítését. A legtöbb esetben elmarad a kívánt eredmény, vagy kárt is okozhatnak, mint például foltosodást, kiégést, vagy akár pusztulást. Összehasonlításképpen az USA területén 5 éghajlati régió megosztásban árulják a kereskedelmi gyeptrágyákat. Európában ez még nem kereskedelmi érdek. Főleg azért nem, mert a mennyiségi felhasználás az atlanti területeken túl, ahhoz képest elenyésző.

3. A fűnek az egészséges élethez többek között  arányos és kiegyensúlyozott makro és a feltáródást segítő mikro elemekre van szüksége, úgy mint nekünk változatos étrendre és vitaminokra. A pázsitgyepek gyeptrágya szükséglete az évszakok és az időjárás függvényében is változnak.

4. Annak ellenére, hogy kertedet profik építették valószínű, hogy az évek során a talaj tömörödik, a használat és a vizek járása miatt kissé hepe-hupássá válik, ami lehetetlenné teszi a granulátumos szerek egyenletes kiszórását és feloldódását. Tökéletes kijutatás esetén is az öntöző víz vagy a csapadék összemoshatja a műtrágyát, így a hatás sem lesz kifogástalan.


Trágyák gyomirtó hatással – A gyomnövények irtása igen komplex feladat, fontos a növény ismeret és az időzítés. Nem árt, ha tudod, hogy kifejlett gyomnövények többségét levélen keresztül felszívódó szerekkel lehet csak irtani, amit a földre szórható granulátumos anyagok nem tudnak elvégezni. A „gyomelfojtás” módszere, arról szól, hogy a talajban lévő magokat nem engedik kinőni, de ez csak a probléma megoldásának elodázása. A hatás csökkenése után a gyomok kibújnak, ami újabb ismétlést kíván, mely minden esetben a környezeti terhelést fokozza. Ezek a szerek ritka esetben eredményezik azt, amit a kerttulajdonosok elvárnának tőle.

Mohosodást gátló műtrágyák – A mohosodás okozat. A moha megjelenésének valódi oka elsősorban, a tápanyagszegény összetömörödött talaj, a Ph érték eltolódása a savanyú tartomány felé, a vízelvezetési problémák és az árnyék. Ha meg akarjuk szüntetni, akkor, változtassunk a talaj szerkezetén és összetételén, szellőzésén, finomítsunk az öntözési beállításokon, nyissunk fényt az árnyékos felületre.

A moha elleni szerek a növény visszaszorítására lennének hivatottak, de a körülmények megváltoztatása nélkül csak időleges eredményt tudnak elérni, ráadásul rendszeres használatot igényelne, ami talaj pH értékét felborítja, így többet árthatunk, mint elsőre gondolnánk.


Fűmagvásárlás – Az elmúlt években egyes fűmag gyártók keverékeikben megjelent a Nádképű csenkesz nevű fűfaj. Ez a növény kiváló ipari gyepalkotó, ellenálló, toleráns, jó tűrőképességű, őshonos. Monokultúrában nagytestű kutyák alá ajánlott. Erős igénybevételű sport célú területeken is jól bizonyít. Probléma a pázsitgyep keverékekben adódik, melyekben agresszivitása miatt, a harmadik év tájékán színben és formában, texturában elüt, keveréktársaitól. Idővel teljesen kiszorítja azokat. Sajnos megoldásként a helyzet elfogadásán túl, melyen a gyep teljes átalakulása értendő csak a gyep újratelepítése választható alternatívaként.

Érdemes megvizsgálni a gyepkeverékek összetételét!


Ha nem akarod a véletlenre bízni gyeped állapotát, akkor keresd meg a területileg illetékes Pázsit Doktort!

Bárány Szabolcs
Észak-Pest
Pázsit Doktora