2013. február 26., kedd

Tegnap tél, holnap tavasz?

Mikor kezdhetjük a kerti munkát?

Szinte minden nap más évszak van, már múlt héten is azt hittük beköszönt a tavasz, aztán kiadós hópaplan érkezett. Pedig az ember már nagyon várja a hosszú tél után a tavaszi ébredést, és nem csak a hobbikertészek, hanem a kertész brigádok tagjai is égnek a munkavágytól. Csak semmi kapkodás! Még nem, még nagyon nem időszerű a legtöbb kerti munka, különösen, amely a gyeppel kapcsolatos. Természetesen elkésni sem ildomos. A magunk mögött hagyott őszi és a téli időjárás különösen kedvező volt a kártevők és kórokozók elterjedésére. Személyes tapasztalásokból és a máris csengő telefonokból sejteni lehet, hogy ezen a tavaszon mind az állati kártevők, mind a gombabetegségek az előző éveknél nagyobb számú megjelenést fognak produkálni. Megragadva az alkalmat jelezném, hogy a kártevők és korokozók nagy része immár nem csak egy növénykultúrát veszélyeztet, hanem általában minden általa elérhetőt! Csak néhány könnyen megfigyelhető példa; a lisztharmat lemászik a fűre, a Sclerotinia, és a Rhizoctonia a zöldségben és a füvön is „végigszalad”. Az atkák a gyümölcs- és díszfákat, a tujákat egyaránt veszélyeztetik. Fontos, hogy a védekezést a kertben közel egyidőben minden növénykultúrára kiterjesszük, sőt ha lehet, akkor a szomszédokkal egyszerre végezzük.




A hóvirág megjelenése a közelgő tavaszt jelzi!



Milyen sorrendben végezhetőek a kerti munkák?

Első lépés tradicionálisan a gyümölcsfák metszése, ne feledkezzünk meg az előző évről a fán maradt gyümölcsmúmiák eltávolításáról sem, mert ezek fertőzések forrásai. A metszés után a nagyobb vágási felületeket sebkezelővel lássuk el! Ezután jöhet alemosó permetezés. A lemosó kezelést viszonylag tömény oldattal célszerű végezni, nem szabad spórolni a permetlével sem, akkor remélhetünk jó eredményt, ha a permetlé az egész növény felületét jó alaposan beborítja. Ilyenkor a kéregrepedésekben megbúvó kártevőket is nagy hatékonysággal elérhetik, és ott akár vékony filmszerű bevonatot képeznek rajtuk.
Ha nem szeretnéd, Te elvégezni Pázsitdoktorkertészeink szívesen segítenek! Érdemes már most bejelentkezni, mert a jó szakemberek hamar elkelnek.

Zöldségágyásokban (már akinek van ilyen) is számíthatunk arra, hogy a kórokozók számára kedvező feltételek miatt ott is nagy számban megtelepedtek. Az ágyások előkészítése, forgatása során érdemes hagyományos gombairtószereket, vagy még inkább, ha a kemikáliákat kerülni akarod, biológiai anyagokat használnod.


A kis téltemető avagy a Vinca Minor nevében is egy új évszak hírnöke!


Mikor lehet a gyephez „nyúlni”?

A gyep bármilyen csúnya képet is fest, főleg a Hópenész képletek okán, még nem időszerű feladat. A pázsitgyep gondozásának elindításához melegebb és szárazabb időjárás szükségeltetik. Részletesebben honlapunkon a Mire kell odafigyelned tavaszi gyepápolásnál? cikkünkben olvashatsz.
Ha a kert képe nyugtalanító konzultálj szakemberrel, különösen a betegségtünetek diagnózisától óvnék minden magában nem 100%-ában bízó hobbikertészt, légyen az a fán, a tuján vagy a füvön.
Amire biztos szükség lesz, az egy nagy kerttakarítás, ami nem csak kert esztétikai élvezetét segíti, hanem minden kertészeti vagy növényvédelmi munka alapja, mert a további felülfertőződéseknek állja útját.