2013. január 10., csütörtök



Felétek is havazik?


Ha igen, akkor van néhány javaslatom számodra, amit érdemes megfogadnod!

Az újév első hava az előrejelzések és a tapasztalatok szerint csapadékosnak ígérkezik. Mivel a hőmérséklet jellemzően 0°C körül ingadozik, ezért az égből érkező nedvesség nagy része hó formájában hull alá. A havazás remek látványt nyújt a kertben, és sokszor csalogató egy hatalmas hócsatára, vagy hóember megépítésére. Amennyiben a gyeped állapotát is szeretnéd szem előtt  artani, ezeket a mókákat javasoljuk, hogy NE a gyepfelületen tegyétek. Ha van rá lehetőség menjetek kirándulni, vagy egy közeli téren csatlakozzatok a szomszédság társaságához, így az élmény is nagyobb és a gyepedet is megóvhatod.




Miért nem célszerű a gyephasználat, ha elfedi a hótakaró?

A hóréteg összetömörödése, amit okozhatunk rálépéssel, vagy a hó egy helyre kupacolásával is „IGLU-hatás”-t hoz létre. Iglunak nevezik az eszkimók otthonát, más néven a hókunyhót, amely képes a -45°C külső hőmérséklethez képest belül akár +16 °C fokot is biztosítani.
A hóréteg megnyomódásának hatására kialakult megemelkedett hőmérséklet a talajfelszínen különböző gombafajok elszaporodását eredményezheti. Ennek következtében tavasszal a hó elolvadása után foltosodást vehetünk észre a gyepfelületen, melynek egyik jellemző fajtája a hópenész nevű megbetegedés.


Mi a helyzet a járdákkal, teraszokkal, kocsibejárókkal és medence körüli burkolatokkal?

A kert e területeit praktikum, megóvás, vagy esztétikai okokból a legtöbb tulajdonos hómentesíti, amivel nincs is semmi baj, a kérdés csak az hogyan teszi!? A fent említett tényező okán, ha hólapátot ragadsz, olyan helyre gyűjtsd a havat, ami nem tesz kárt a pázsit felületen (Pl.: ház előtti csatornába, még jobb, ha örökzöldek tövébe teszed, mert nekik télen is nagy vízigényük van).




Ne szórj sót a saját kertedben! Ha sót vagy más olyan anyagot szórsz szét, amely károsíthatja az élő szervezeteket, törekedj arra, hogy se a szórás se pedig az olvadás következtében ne érintkezhessenek a termőfölddel és növényekkel, mert úgy járhatsz, mint a Karthagóiak!